ZDRAVÉ RÝCHLOVKY > Magazín > Špaldový koláč s ringlotami a s maslovo-otrubovou posýpkou

Špaldový koláč s ringlotami a s maslovo-otrubovou posýpkou

Špaldový koláč s ringlotami a s maslovo-otrubovou posýpkou

Tento koláč robievam večer, pretože je rýchly, ľahký, chutný a ráno su z neho skvelé výživné raňajky!

 

INGREDIENCIE:

  • použila som malý plech veľkosti 27x20 cm (asi 12 porcií), ak mate väčší, zdvojnásobte dávku
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva bez fosfátov
  • 200 g celozrnná múka - špaldová
  • štipka soli
  • 1 polievková lyžica bio cukru Rapadura (nájdete v predajniach drogérie alebo v BIO obchodoch)
  • 2 celé vajíčka
  • 1,5 polievkovej lyžice olivového oleja
  • 1 polievková lyžica medu
  • 50 g obyčajného masla
  • ½ čajovej lyžičky škorice alebo podľa chuti

Náplň:

  • rozštvrtené ringloty (alebo slivky, broskyne, nektarinky...)
  • 1 PL Bio cukor Rapadura

Posýpka:

  • 3 polievkové lyžice ovsenných otrúb
  • môžete pridať aj trocha mletých orieškov
  • 50 g masla                                                                                                                               
  • med

POSTUP:

2 celé vajíčka vymiešame mixérom na penovú konzistenciu. Trvá to dlhšie (cca 8 minút), ale cesto je potom vláčnejšie. Pridáme cukor, potom olej a nakoniec roztopené maslo. Múku zmiešame s kypriacim práškom do pečiva (bez fosfátov) a so štipkou soli.
Stredavo primiešavame múku a prilievame vodu. Cesto by malo byť redšie, čiže ho jednoducho vlejete do formy na pečenie (dnes mi došiel papier na pečenie, tak som improvizovala a potrela plech olejom a posypala otrubami).

Pripravíme si slivky, ktoré nakrájame na hrubšie mesiačiky a osušené ovocie poukládame tesne vedľa seba. Posypeme Rapadurou. Stačí málo, kedže v ovocí je dosť fruktózy a dodáva nám prirozdenú sladkosť (ja osobne v koláči rada cítim chuť ovocia, nie pridaného bieleho cukru, ktorý mi prirodzenú chuť „prehluší“ a po ovocí neostane ani chýru).

Keď je koláč takmer dopečený (asi po 30 minútach) vyberieme ho von a potrieme posýpkou. Toto nie je klasická posýpka, nesype sa, má krémovejšiu konzistenciu. Jednoducho ju navrch koláča natieram lyžičkou: maslo sa roztopí a postupne bude rovnomerne po celom koláči. Pečieme ďalej ešte asi 10 minút.

Magazín
·
28.6.2014

Autor článku

bencova

Zuzana Benčová

Aktívne sa venujem zdravému životnému štýlu, najmä zdravému vareniu. Som zakladateľkou stránky www.fitrecepty.com, kde zverejňujem svoje bezmäsité recepty spolu s FOTO postupom, a tiež všetko dôležité o zdraví a výžive. A sem tam aj pár príbehov naviac, aby sme pri snahe zdravo variť nezabudli žiť, radovať sa a milovať :)

Prečítajte si aj

Nastavenie cookies