ZDRAVÉ RÝCHLOVKY > Magazín > Fit recepty > Hlavné jedlá > Kelový prívarok s domácim chlebíkom

Kelový prívarok s domácim chlebíkom

Kelový prívarok s domácim chlebíkom

Kel má väčšina z nás spojený s detstvom, školskou jedálňou a s krivením nosa. A to je veľká škoda. Lebo sa dá pripraviť na vynikajúce spôsoby, a navyše krížokvetá zelenina ako brokolica, kaleráb, kapusta, karfiol, kel či ružičkový kel majú mimoriadny význam v prevencii rakoviny vďaka obsahu glukozinolátov, silných protirakovinových látok nachádzajúcich sa výlučne v nich. 

INGREDIENCIE:

  • stredne veľký kel
  • 500 ml vody
  • 2 stredne veľké  zemiaky (nakrájané na kocky)
  • 1 väčší zemiak postrúhaný
  • 2 ks bobkového listu
  • soľ, vegeta bez glutamanu sodného
  • pohánková krupica na zahustenie (nemusí byť)
  • domáci chlieb (recept už čoskoro)

 

  • sójové kocky namočené 24 hodín v teplej vode s vegetou alebo bujónom
  • stredne veľká cibuľa
  • olivový olej
  • korenie: vegeta bez glutamanu sodného, červená paprika, majoránka, čierne korenie, soľ
  • cesnak

Postup:


Kel zbavíme vonkajších listov, až pokiaľ nebude čistý, listy rozdelíme a každý zvlášť umyjeme. Zemiaky aj kel nakrájame na menšie kúsky, všetko spolu zmiešame a nasypeme do pripraveného hrnca.

Zalejeme vriacou vodou (500 ml), osolíme, pridáme vegetu a bobkový list a varíme na miernom ohni asi 25 minút. Po asi 15 minútach varenia pridáme nastrúhaný zemiak, ktorý prívarok zahustí.Nakoniec, tesne pred odstavením zo sporáka, prisypeme pohánkovú krupicu, a dobre rozmiešame celú masu spolu.Zatiaľ si môžeme pripraviť sóju. Trik je v tom, že sa musí deň dopredu namáčať vo vode, aby bola jemná a nebola tvrdá. Z takto namočenej sóje „vyžmýkame“ prebytočnú vodu, na panvicu najeleme olivový olej, hodíme cibuľku, a keď je už zlatá, pridáme sóju a asi 5-7 minút restujeme. Po odstavení z ohňa posypeme mletou červenou paprikou, podlejeme dostatočným množstvom vody, pridáme čierne korenie, majoránku, pretlačený cesnak a dusíme asi 10 minút.  Nakoniec môžeme poprášiť celozrnnou múkou (medzi prsty) na zahustenie omáčky


 

Hlavné jedlá
·
20.3.2014

Autor článku

bencova

Zuzana Benčová

Aktívne sa venujem zdravému životnému štýlu, najmä zdravému vareniu. Som zakladateľkou stránky www.fitrecepty.com, kde zverejňujem svoje bezmäsité recepty spolu s FOTO postupom, a tiež všetko dôležité o zdraví a výžive. A sem tam aj pár príbehov naviac, aby sme pri snahe zdravo variť nezabudli žiť, radovať sa a milovať :)

Prečítajte si aj

Nastavenie cookies