ZDRAVÉ RÝCHLOVKY > Magazín > Strava > Top 5 dôvodov, prečo jesť morské riasy

Top 5 dôvodov, prečo jesť morské riasy

Top 5 dôvodov, prečo jesť morské riasy
Zdroj:

Žiada sa vám svoj jedálny lístok oživiť niečím menej tradičným, ale veľmi zdravým? Stavte na morské riasy, ktoré sú minimálne také výživné ako niektoré druhy zeleniny.

Morské riasy (zelené, hnedé i červené) sú nabité živinami, ktoré podporujú celkové zdravie. Dajú sa pridať do mnohých jedál. Šalátom či polievkam dodajú nezameniteľnú chuť i menej tradičný vzhľad. Môžete ich konzumovať aj s celozrnným obloženým pečivom, alebo ich použiť pri varení širokej škály jedál. Hodia sa k cestovinám, zemiakom, ryži i k dusenému mäsu. Ak im dáte šancu, zamilujete si ich. K dispozícii máte viac ako desaťtisíc druhov rozličných morských rias. Ak chcete naplno čerpať benefity, ktoré ponúkajú, je potrebné jesť ich 2-3 razy týždenne v malých dávkach.

Odporúčame prečítať: Chlorella a spirulina očisťujú organizmus. Čo by ste o nich mali vedieť?

 

5 dôvodov, prečo jesť morské riasy

1. Sú zdrojom prospešnej vlákniny

Vláknina je pre zdravie ľudského tela nevyhnutnosťou a plní niekoľko dôležitých úloh. V prvom rade má schopnosť zasýtiť na dlhší čas, a tak zabraňuje nechcenému prejedaniu, ktoré vyvoláva nielen nepríjemné pocity, ale v dlhodobejšom horizonte aj nadváhu, obezitu a s nimi spojené ochorenia. Pravidelná a dostatočná konzumácia rozpustnej i nerozpustnej vlákniny teda prospieva tráviacemu traktu, ale aj kardiovaskulárnemu systému (napríklad sa podieľa na znížení cholesterolu v krvi).

2. Obsahujú vitamíny, minerály a ďalšie živiny

Morské riasy sú zdrojom jódu, minerálu, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie štítnej žľazy. Okrem jódu je v morských riasach zaujímavý aj obsah vápnika. Ten sa podieľa hlavne na udržaní zdravia kostí a zubov. Nechýbajú ani železo, draslík, horčík, zinok, selén a mnohé ďalšie minerály a stopové prvky. Z vitamínov je hojne zastúpená kyselina listová, ktorá je jedným z kľúčovým vitamínov pre zdravý a dobre fungujúci nervový systém. V morských riasach, hoci množstvo závisí od konkrétneho druhu, sú obsiahnuté aj vitamíny A, C, E, K atď.

3. Dopĺňajú do organizmu zdravé tuky

Zdravé tuky, a to hlavne nenasýtené omega-3 mastné kyseliny, sú nevyhnutné pre zdravie kardiovaskulárneho systému. Jednou z ich hlavných úloh je to, že sa podieľajú na znížení „škodlivého LDL“ cholesterolu a naopak, zvýšení „dobrého“ HDL cholesterolu.

4. Dodávajú telu ľahko stráviteľné bielkoviny

Bielkoviny sú jednou zo základných stavebných jednotiek ľudského organizmu. Tie v morských riasach sú navyše ľahko stráviteľné, a preto sú výbornou voľbou i pre všetkých športujúcich.

5. Posilňujú imunitný systém a bojujú proti civilizačným chorobám

Morské riasy disponujú viacerými antioxidačnými a protizápalovými látkami, ktoré majú schopnosť posilniť imunitný systém (karotenoidy, flavonoidy) a ochrániť človeka pred civilizačnými ochoreniami. Jednou z nich je aj rakovina. V tomto smere však stále prebiehajú vedecké výskumy. Čo je však isté, živiny v morských riasach posilňujú ľudskú obranyschopnosť. Práve od nej závisí, ako dokáže ľudský organizmus bojovať so škodlivými voľnými radikálmi, ktoré poškodzujú ľudské bunky a spôsobujú vznik chorôb.

Odporúčame prečítať: Železo je pre športovcov kľúčové. Čo robiť, keď v tele chýba?

 

Pozor na jód, sodík i ťažké kovy

Aj pri konzumácii morských rias platí, že ich treba jesť s mierou. Jedným z hlavných dôvodov je vysoký obsah jódu (zastúpený hlavne v hnedých druhoch rias ako wakame, kombu, arame), ktorý vo vyšších dávkach, hlavne ľuďom s určitými zdravotnými ťažkosťami, neprospieva. Ľudia so srdcovocievnymi problémami by tiež mali byť opatrní kvôli obsahu sodíka, čo však tiež závisí od konkrétneho druhu morských rias. Ďalším rizikom, vyplývajúcim z neprimeranej konzumácie morských rias, tiež môže byť obsah ťažkých kovov, hlavne arzénu. Ten bol nájdený hlavne v morských riasach hijikata.

Zdroj foto: www.freedigitalphotos.net (ponsulak)
Strava
Mirka
·
30.7.2014

Prečítajte si aj

Nastavenie cookies