Mrkvový a fazuľový hummus so soccou
.jpg)
Socca je placka z cícerovej múky, ktorá je vhodná aj pre celiatikov. Je veľmi chutná a rýchlo hotová.
Mrkvový hummus
Doba prípravy: cca 1 hodina
Potrebujeme
- 500 g mrkvy, očistenej + nakrájanej na 1 cm kolieska
 - 1 čajovú lyžičku rasce
 - 1 čajovú lyžičku horčicových semiačok
 - olivový olej
 - 1 čajovú lyžičku medu
 - 3 strúčiky cesnaku, očistené
 - šťavu z polovice citróna
 - šťavu z jedného pomaranča
 - 1,5 polievkovej lyžice tahini
 - soľ a korenie
 - ponorný mixér
 
Postup
Rúru si necháme predhriať na 200 stupňov Celzia. Na suchej panvici zatiaľ opražíme horčicové semiačka a rascu (približne jednu minútu, kým nezačnú rozvoniavať) a spolu ich rozdrvíme najemno. V miske potom tieto koreniny zmiešame s približne 4 polievkovými lyžicami olivového oleja, medom a pridáme kolieska mrkvy, ako aj cesnak. Dobre premiešame, aby boli mrkva aj cesnak krásne obalené z každej strany. Jemne osolíme a okoreníme. Celý obsah misky presunieme na plech a pri 200 stupňoch pečieme približne 35 – 40 minút, kým nie je mrkva mäkká.
Keď je mrkva upečená, vytiahneme ju z rúry a necháme chvíľu vychladnúť. Mrkvu potom pomocou ponorného mixéra rozmixujeme dohladka, spolu s citrónovou a pomarančovou šťavou, tahini a 2 polievkovými lyžicami olivého oleja. Podľa potreby osolíme a okoreníme.
Fazuľový hummus
Doba prípravy: bez varenia fazule cca 5 min.
Potrebujeme
- cca 250 g červenej fazule (ak chcete rýchlu verziu receptu, tak môže byť aj z koncervy)
 - 1 polievková lyžica tahini
 - 1 čajová lyžička provensálskych byliniek
 - polovica čajovej lyžičky pomletej rasce
 - soľ
 - čerstvo pomleté čierne korenie
 - trošku citrónovej šťavy (cca 1 čajová lyžička)
 - ponorný mixér
 
Postup
Príprava je naozaj veľmi jednoduchá. V hlbokej miske zmixujeme uvarenú fazuľu a ostatné ingrediencie v jeden kompaktný celok a fazuľový hummus je na svete.
Socca
Doba prípravy: cca 15 minút.
Na 4 placky potrebujeme (aj keď záleží podľa toho, aké hrubé ich pripravíme):
- 150 g cícerovej múky
 - 250 ml vody
 - 4 polievkové lyžice olivového oleja
 - soľ
 - môžete pridať aj vaše obľúbené bylinky
 
Postup:
Z uvedených ingrediencií si mixérom alebo metličkou vymiešame cesto, ktoré by malo byť o niečo hustejšie ako palacinkové. My soccu robíme na panvici na dostatočnom množstve oleja (z každej strany sa opeká cca 2 minúty), ale dá sa robiť aj v pekáči. Najmä vtedy, ak ju pripravujete pre viacero osôb. Tu však treba opatrne vybrať veľkosť pekáča a množstvo cesta.
Zdroj receptu: biteme.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Zdravé a chutné fašírky na obed.
Aj vyprážané jedlá môžu byť zdravé.
Máte na záhrade veľa cukiny? Pripravte si chutné placky.



.jpg)

.jpg)