ZDRAVÉ RÝCHLOVKY > Magazín > Fit recepty > Predjedlá > Mrkvový a fazuľový hummus so soccou

Mrkvový a fazuľový hummus so soccou

Mrkvový a fazuľový hummus so soccou

Socca je placka z cícerovej múky, ktorá je vhodná aj pre celiatikov. Je veľmi chutná a rýchlo hotová.

Mrkvový hummus

Doba prípravy: cca 1 hodina

Potrebujeme

  • 500 g mrkvy, očistenej + nakrájanej na 1 cm kolieska
  • 1 čajovú lyžičku rasce
  • 1 čajovú lyžičku horčicových semiačok
  • olivový olej
  • 1 čajovú lyžičku medu
  • 3 strúčiky cesnaku, očistené
  • šťavu z polovice citróna
  • šťavu z jedného pomaranča
  • 1,5 polievkovej lyžice tahini
  • soľ a korenie
  • ponorný mixér

Postup

Rúru si necháme predhriať na 200 stupňov Celzia. Na suchej panvici zatiaľ opražíme horčicové semiačka a rascu (približne jednu minútu, kým nezačnú rozvoniavať) a spolu ich rozdrvíme najemno. V miske potom tieto koreniny zmiešame s približne 4 polievkovými lyžicami olivového oleja, medom a pridáme kolieska mrkvy, ako aj cesnak. Dobre premiešame, aby boli mrkva aj cesnak krásne obalené z každej strany. Jemne osolíme a okoreníme. Celý obsah misky presunieme na plech a pri 200 stupňoch pečieme približne 35 – 40 minút, kým nie je mrkva mäkká.

Keď je mrkva upečená, vytiahneme ju z rúry a necháme chvíľu vychladnúť. Mrkvu potom pomocou ponorného mixéra rozmixujeme dohladka, spolu s citrónovou a pomarančovou šťavou, tahini a 2 polievkovými lyžicami olivého oleja. Podľa potreby osolíme a okoreníme.

Fazuľový hummus

Doba prípravy: bez varenia fazule cca 5 min.

Potrebujeme

  • cca 250 g červenej fazule (ak chcete rýchlu verziu receptu, tak môže byť aj z koncervy)
  • 1 polievková lyžica tahini
  • 1 čajová lyžička provensálskych byliniek
  • polovica čajovej lyžičky pomletej rasce
  • soľ
  • čerstvo pomleté čierne korenie
  • trošku citrónovej šťavy (cca 1 čajová lyžička)
  • ponorný mixér

Postup

Príprava je naozaj veľmi jednoduchá. V hlbokej miske zmixujeme uvarenú fazuľu a ostatné ingrediencie v jeden kompaktný celok a fazuľový hummus je na svete.

Socca

Doba prípravy: cca 15 minút.

Na 4 placky potrebujeme (aj keď záleží podľa toho, aké hrubé ich pripravíme):

  • 150 g cícerovej múky 
  • 250 ml vody
  • 4 polievkové lyžice olivového oleja
  • soľ
  • môžete pridať aj vaše obľúbené bylinky

Postup: 

Z uvedených ingrediencií si mixérom alebo metličkou vymiešame cesto, ktoré by malo byť o niečo hustejšie ako palacinkové. My soccu robíme na panvici na dostatočnom množstve oleja (z každej strany sa opeká cca 2 minúty), ale dá sa robiť aj v pekáči. Najmä vtedy, ak ju pripravujete pre viacero osôb. Tu však treba opatrne vybrať veľkosť pekáča a množstvo cesta.

Zdroj receptu: biteme.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Cícerové fašírkyCícerové fašírky

Zdravé a chutné fašírky na obed. 

 

Cuketové placky s bryndzou (bezlepkové)Cuketové placky s bryndzou

Aj vyprážané jedlá môžu byť zdravé. 

 

Chrumkavé zeleninové plackyChrumkavé zeleninové placky

Máte na záhrade veľa cukiny? Pripravte si chutné placky.

Predjedlá
·
24.4.2016

Autor článku

biteme

Barbora Drahovská

Bite me je vegetariánsky blog nielen pre vegetariánov, ktorý založili v roku 2012 dve kamarátky Barbora a Mimi.

Prečítajte si aj

Tuniakové proteínové guličky
Magazín
Redakcia
·
6.6.2024
Nastavenie cookies