Zabudnite na cukor a umelé sladidlá! Je tu stévia.

Stévia je považovaná za zdravú náhradu organizmu neveľmi prospešných umelých sladidiel a cukru. Práve ten je jedným z faktorov, ktoré sú zodpovedné za nadváhu, obezitu, cukrovku a ďalšie civilizačné ochorenia. Prijateľnou možnosťou ako spotrebu cukru znížiť a byť zdravším, je nahradiť biele kryštáliky zdravšou a všestranne využiteľnou alternatívou.
Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) zverejnila ešte v roku 2012 znepokojujúce údaje, ktoré hovoria o tom, že počet ľudí s nadváhou a obezitou neustále narastá. Ak sa v tomto smere nič nezmení, v roku 2020 budú pojmom „obézni“ alebo „s nadváhou“ označení dvaja z troch ľudí.
Hlavným dôvodom je nezdravý životný štýl. Nie je neznáme, že zásluhu na týchto alarmujúcich štatistikách má aj spotreba cukru. Slováci napr. ročne skonzumujú v priemere viac ako 34 kg rafinovaného cukru na osobu, a to ani zďaleka nepatríme na špičku rebríčka v spotrebe cukru vo svete. Odborníci varujú, že je potrebné žiť zdravšie, a teda obmedziť aj vysokú spotrebu sacharidov.
Mnohí z nás v snahe vylúčiť rafinovaný cukor, siahnu po umelých sladidlách, ktoré, bohužiaľ, nie sú tou najvhodnejšou voľbou kvôli možným vedľajším účinkom. Z tohto hľadiska sa javí ako dobrá voľba stévia – sladidlo prírodného pôvodu, ktoré pochádza z oblastí Paraguaja.
To, čo iní využívajú stovky rokov, my spoznávame až dnes
Domorodci v Paraguaji používajú stéviu sladkú (stevia rebaudiana) stáročia bez akýchkoľvek problémov. Produkty vyrobené zo stévie sú prírodné a u nás všeobecne považované za bezpečné. V porovnaní s cukrom, ktorý je zdrojom prázdnych kalórií, má stévia takmer nulovú energetickú hodnotu a doposiaľ nie je potvrdené akékoľvek negatívne pôsobenie na zdravie. To sa o rafinovanom cukre, rozhodne, povedať nedá.
Okrem Paraguaja sa stévia pestuje v Brazílii, Číne, Japonsku či v oblastiach Pacifiku. A už aj u nás. Okrem iných pozitívnych účinkov slúži aj ako náhrada cukru a umelých sladidiel. Viacerí výrobcovia sa rozhodli nezdravé sacharidy vo svojich produktoch nahradiť stéviou, ktorá môže byť až 300-krát sladšia ako cukor. K dispozícii je viacero variantov sladidiel zo stévie, ktoré sú dostupné v lekárňach, obchodoch so zdravou výživou a e-shopoch.
Vyberte si to, čo vám najviac vyhovuje
Sortiment produktov zo stévie sa neustále rozširuje. Na výber máte aj tieto možnosti:
1. Rastlina „Stévia cukrová“ priamo v kvetináči je pomerne bežným sortimentom v lepších záhradníctvach alebo e-shopoch. Darí sa jej na okennom parapete i v záhradách. Na osladenie kávy a čaju vám postačia dva až tri umyté lístky. Podobným efektom sladenia disponujú aj sušené celé, alebo drvené lístky stévie (je možné pripraviť ich aj doma zo živej rastliny).
2. Stévia v tekutej forme sa používa pri varení, pečení, ale aj sladení kávy a čaju. Spravidla je 150-krát sladšia ako cukor, čiže zopár kvapiek sa vyrovná čajovej lyžičke cukru.
3. Je praktické mať po ruke tabletkové sladidlá zo stévie, ktoré sú zhruba 30-krát sladšie ako cukor. Použitie je najjednoduchšie, pretože čajovej lyžičke cukru zodpovedá jedna malá tabletka. Oceníte ich v kaviarni, v práci i doma na osladenie nápojov.
4. Stévia koncentráty sú ideálnymi pomocníkmi pri zaváraní, pečení a varení. S nimi pripravené koláče a zákusky sú rovnako sladké, ale oveľa zdravšie. Koncentráty v podobe bieleho kryštálu sú 10-krát sladšie ako cukor, to znamená, že 1 lyžička stévie nahradí 10 lyžičiek klasického cukru.
5. Pre tých, ktorým sa nechce prepočítavať pomer cukru k stévii, je k dispozícii sladidlo, kde čajová lyžička cukru predstavuje čajovú lyžičku stévie. Tu už nie je naozaj nič na pomýlenie.
Aj život s nadváhou či cukrovkou môže byť vďaka stévii sladký
Stévia má nulovú kalorickú hodnotu a ide o produkt prírodného pôvodu, preto sa používa ako zdravá náhrada cukru a umelých sladidiel. Je vhodná pre tých, ktorí sa snažia schudnúť, ľudí s cukrovkou a vyznávačov zdravého životného štýlu. Podľa JECFA (spoločný výbor FAO/WHO pre potravinárske prídavné látky) je stévia bezpečným sladidlom pre ľudí s diabetom, pretože nemá vplyv na hladinu krvného cukru a krvný tlak.