Skvelý koláčik
V tomto recepte tvorí základ špaldová múka, ktorá je veľmi zdravá. Čerešničkou na torte je plnka.
Suroviny:
- 4 hrnčeky špaldovej hladkej múky
- 250 g masla
- 2 KL škorice
- 3 PL cukru z kokosových kvetov (med)
Plnka:
- pol kila a viac vykôstkovaných čerešní
- šťava z jedného citróna
- 1 KL škorice
- 1/2 KL mletého zázvoru
- 1/4 KL nastrúhaného muškatového orieška
- 1/2 hrnčeka cukru z kokosových kvetov (med)
- 2 PL kukuričnej múky, alebo škróbu
- 1 vajce
Postup:
V mise zmiešame múku, škoricu, nadrobno nakrajané maslo a cukor, prípadne med a vypracujeme drobenku. Pridáme 6 lyžíc vody a vypracujeme cesto. To rozdelíme na dve časti, zabalíme do fólie a odložíme do chladničky.
Zatiaľ do hrnca s čerešňami pridáme všetky koreniny, šťavu z citróna, cukor a na miernom ohni varíme. Keď čerešne pustia vodu, odoberieme z nej asi štvrť hrnčeka a premiešame s kukuričnou múkou, prípadne škrobom a vrátime do hrnca, kým sa čerešne nezačnú variť. Keď čerešňová zmes zhustne, odstavíme a necháme vychladnúť.
Cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme na veľkosť tortovej formy. Jedno cesto vložíme do vopred vymastenej nádoby na pečenie, zalejeme čerešňovou zmesou a prikryjeme druhým cestom. Cesto popicháme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme 40 minút pri 180 stupňoch Celzia.