ZDRAVÉ RÝCHLOVKY > Magazín > Šalát z čakanky

Šalát z čakanky

Šalát z čakanky

Listy z čakanky sú skvelým zdrojom flavonoidov ako je luteín a zeaxantín. Zeaxantín je žltý pigment, ktorý sa sústreďuje v očnej sietnici. Spolu s luteínom pomáhajú ochraňovať oči pred poškodením ultra fialovými lúčmi.

Suroviny:

  • 1 hlávka čakanky
  • 1 menšie jablko
  • 1/2 hrnčeka vlašských orechov
  • 1/3 hrnčeka olivového oleja
  • štipka soli

Postup:

Rúru si pripravíme na grilovanie a necháme vyhriať asi na 200 °C. Čakanku medzitým pokrájame na štvrťky a pokvapkáme olivovým olejom. Vložíme do rúry a necháme asi 5 minút grilovať. Treba na to dávať pozor, aby to príliš nezhnedlo. Vyberieme, necháme trochu vychladnúť a pokrájame na jemné rezance. Grilovaním stratí čakanka trochu zo svojej horkosti a získa orieškovú chuť. Premiešame so zvyškom olivového oleja, jablkom a pri podávaní posypeme vlašskými orechmi.

Odporúčame prečítať: Ázijský šalát s krevetami

Zdroj receptu: http://www.zdraviebezliekov.sk/jedlo-ako-liek/salaty/salat-z-cakanky/

Magazín
·
16.3.2015

Autor článku

Evablaho

Eva Blaho

Koncom roka 2011 som sa vrátila z Austrálie, kde som vyštudovala naturopatiu a nutričné poradenstvo. Na základe tejto skúsenosti som získala úplne iný pohľad na stravu, zdravie a životný štýl. Rozhodla som sa nenechať si tieto informácie iba pre seba. Prišla som späť na Slovensko a odvtedy pomáham ľuďom a šírim zdravé informácie prostredníctvom konzultácií, kurzov varenia, prednášok a chutných receptov.

Prečítajte si aj

Nastavenie cookies