Repkový olej ako neoddeliteľná súčasť dobrého stravovania

Repkový olej by sa mal stať stálou súčasťou výživy. Má všestranné použitie i viaceré zdravotné výhody.
Jeho hlavným pozitívom je obsah mastných kyselín, ktorý je v porovnaní s inými populárnymi rastlinnými olejmi výnimočne priaznivý. Obsahuje najmenej nasýtených mastných kyselín, ich obsah je dvakrát nižší ako v olivovom alebo slnečnicovom oleji. Zároveň obsahuje veľa esenciálnych nenasýtených mastných kyselín zo skupiny omega-3, patriacich k nedostatočne zastúpeným v našej strave [1]. Obsahuje 56 – 68 % kyseliny olejovej, 18 – 22 % kyseliny linolovej (omega-6), 10 – 13 % kyseliny alfa-linolénovej (omega-3), 4 – 6 % nasýtených mastných kyselín (palmitovej a steárovej), 0 – 2 % kyseliny erukovej (v odrodách šľachtených v minulosti táto kyselina tvorila polovicu z celkového obsahu mastných kyselín) [2]. Kyselina olejová patrí medzi mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa ľahko premieňajú na energiu.
Nezabúdajte na kyseliny omega-3!
Mastné kyseliny ALA a LA zo skupiny omega-3 a omega-6, ktoré repkový olej obsahuje, pomáhajú udržiavať správnu hladinu cholesterolu v krvi (priaznivé účinky sa prejavujú pri konzumácii aspoň 2 g (ALA) a 10 g (LA) denne). Ako vieme, vysoký obsah cholesterolu v krvi zvyšuje riziko ochorenia koronárnych tepien. Tieto kyseliny teda môžu pomôcť v prevencii vzniku civilizačných ochorení, kam patrí napríklad infarkt. Podľa údajov OECD sú srdcovo-cievne ochorenia na popredných priečkach v rebríčku príčin smrti Slovákov [3]. Dostatočný príjem omega-3 a omega-6 tukov je teda pre náš organizmus kľúčový. Príčinou nedostatku týchto látok je nevyvážená strava – jeme veľa priemyselne spracovaných potravín, no málo rýb a priaznivých tukov [4].
Ďalším problémom je aj nepomer medzi omega-3 a omega-6 tukmi v našej strave. Hoci v oboch prípadoch ide o prospešné látky, treba mať na pamäti, aby boli v jedálničku zastúpené v správnom množstve – väčšinou sa udáva pomer 2:1 (omega-6 ku omega-3). Avšak podľa štatistík reálne konzumujeme tieto tuky v pomere 20:1 až 50:1, čo je pre náš organizmus veľké riziko [5]. Ak si napríklad dáme jednu polievkovú lyžicu olivového oleja, do tela doplníme 103 mg omega-3 tukov a až 1318 mg omega-6 tukov. Nie je ťažké vypočítať si, že pri tomto tuku ide o veľký nepomer. V prípade repkového oleja je to však inak. Vyznačuje sa totiž ideálnym pomerom omega-6 k omega-3 mastným kyselinám, obsahuje aj kyselinu olejovú v množstve podobnom olivovému oleju [6].
Z toho vyplýva, že by sme mali dbať nielen na príjem prospešných nenasýtených kyselín ako takých, ale aj sledovať pomer ich zastúpenia v našej strave. Mali by sme si voliť výrobky, ktoré spĺňajú potrebné kritériá, ako je napríklad repkový olej.
Repkový olej ako zdroj ďalších živín
Repkový olej má vysoký obsah vitamínu E a provitamínu A. Vitamín E je dôležitý antioxidant a vitamín rozpustný v tukoch. Pomáha bojovať proti škodlivým voľným radikálom, ktoré vedú k narušeniu funkcie buniek.
Tipy na používanie repkového oleja
Jednou zo zásad správnej výživy je preferovanie lokálnych potravín. Repka olejná, z ktorej sa olej vyrába, sa v Európskej únii, a teda aj na Slovensku, pestuje hojne.
Ďalším pozitívom je neutrálna chuť repkového oleja, vďaka čomu má v kuchyni všestranné využitie. Repkový olej si udržuje čerstvosť dlhšie, a to vďaka veľmi dobrej oxidačnej stabilite. Je vhodný na vyprážanie, pečenie a prípravu šalátov. Vyznačuje sa dobrou odolnosťou voči tepelným zmenám a tiež dobrou stabilitou chute a vône, takže počas vyprážania nevydáva nepríjemný zápach. Potraviny vyprážané na repkovom oleji majú v porovnaní s inými tukmi až o 5 až 10 % nižšiu energetickú hodnotu vďaka ľahkému odtečeniu oleja z pokrmu. Repkový olej sa tiež vyznačuje dobrými vlastnosťami pri pečení – je ideálny na prípravu koláčov z piškótového cesta alebo aj na prípravu zálievok, šalátov a majonéz [7].
Referencie:
[1]Krygier K. “Światowa i krajowa pozycja oleju rzepakowego jako surowca oleistego”. Przem.Spoż. 51, 35, 1997
[2]Bartkowiak-Broda I. “Nowe odmiany rzepaku, nowa jakość oleju”, w: „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda.” Krzymański J. (red.), wyd. PSPO, Warszawa, 2009, s. 7-24
[3]https://www.cdc.gov/heartdisease/facts.htm
[4]http://www.worldlifeexpectancy.com/slovakia-coronary-heart-disease
[5]Bartkowiak-Broda I. “Noweodmianyrzepaku, nowajakość oleju”, w: „Olej rzepakowy – nowysurowiec, nowaprawda.” Krzymański J. (red.), wyd. PSPO, Warszawa, 2009, s. 7-24
[6]Bartkowiak-Broda I. “Nowe odmiany rzepaku, nowa jakość oleju”, w: „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda.” Krzymański J. (red.), wyd. PSPO, Warszawa, 2009, s. 7-24
[7]Krygier K. „Właściwości użytkowe rafinowanego oleju rzepakowego”, w: „Olej rzepakowy – nowysurowiec, nowaprawda”Krzymański J. (red.), wyd. PSPO, Warszawa, 2009, s. 89-92
Zdroj foto: flickr.com