ZDRAVÉ RÝCHLOVKY > Magazín > Prečo sme po ťažkom obede ospalí?

Prečo sme po ťažkom obede ospalí?

Po ťažkom obede sme ospalí. Má to svoje biochemické opodstatnenie

Odskočíme si z práce na obed a dáme si niečo z tradičného slovenského menu. Tušíme, že po obede už takí produktívni nebudeme. Má to svoje chemické vysvetlenie.

 

Celá problematika spočíva v troch chemických látkach, ktoré spolu úzko súvisia:

Aminokyselina tryptofán

Tryptofán je esenciálna, tzv. aromatická aminokyselina, pretože vo svojej štruktúre obsahuje konjugovaný systém dvojitých väzieb. Naše telo si ju nevie syntetizovať a musí ju prijímať v potrave v podobe bielkovín (poprípade doplnkov stravy). Má v tele veľa nezastupiteľných funkcií, a tak pri poruchách metabolizmu môže dochádzať k rôznym ochoreniam (napr. Hartnupova choroba).

Serotonín 

Serotonín je biologický derivát tryptofánu a slúži ako neurotransmiter (látka, ktorá slúži na prenos nervových vzruchov). V našej centrálnej nervovej sústave sa serotonín významne podieľa na ovplyvnení nálady: znížené množstvo tejto látky teda môže spôsobovať depresie, poruchy spánku a pod.

Melatonín

Melatonín je hormón a vzniká chemickou premenou serotonínu. Tento hormón je produkovaný v mozgu, konkrétne v hypofýze a hrá dôležitú úlohu v cirkadiálnych rytmoch (deň / noc). Produkcia melatonínu je najväčšia v noci (za tmy), a preto v zimných mesiacoch, keď je nedostatok slnka, sme viac ospalí a bez energie ako napríklad v lete.

Vzájomná premena je názorne charakterizovaná nasledujúcou metabolickou dráhou. Tryptofán je prekurzorom (prekurzor je chemická látka, z ktorej vzniká výsledný produkt reakcie) pre tvorbu serotonínu, ktorý je prekurzorom melatonínu. Tryptofán je tiež nemenej dôležitý prekurzor niacínu, teda vitamínu B3.

hormóny
Zdroj foto: biochemicka.cz

Toto bol chemický základ pre nasledujúce vysvetlenie podstaty únavy, prípadne čulosti po obede.

Čo sa teda deje?

  • Ak zjeme veľa sacharidov a veľa tukov (napr. typický nedeľný obed: päť knedlí, štvrť kačice a kopa kapusty)

Keďže sa jedná o kalorickú stravu, bohatú na sacharidy a hlavne tuky (kačica na masti, knedľa), telo vyplaví veľké množstvo inzulínu, aby túto dávku spracovalo a po nejakej dobe vyšle signál stavu nasýtenia. Relatívne malé množstvo neutrálnych aminokyselín putuje do svalov a kompetitujú s aminokyselinou tryptofán, ktorá je aromatická a v tom čase nežiaduca. Dôjde k nahromadeniu tryptofánu, ktorý sa vydá do mozgu, pretože bol vo svaloch odmietnutý. Tu sa premení na serotonín a následne melatonín, ktorého je zrazu počas dňa oveľa viac, ako by malo byť a navodí tak (ne)žiaduci pocit ospalosti.

  • Ak zjeme jedlo bohaté na proteíny (kurací steak, porcia celozrnnej ryže a porcia zeleniny)

Dá sa povedať, že to prebieha presne naopak. V krvi sa nachádza veľa neutrálnych aminokyselín (pochádzajú z mäsa ako hlavného zdroja bielkovín), ktoré však kompetitujú s tryptofánom aj na ceste do mozgu. Do mozgu sa nedostane výrazné množstvo tryptofánu, klesá priemerná hladina serotonínu a klesá aj hladina melatonínu. V najlepšom prípade sme čulí ako rybičky a plní energie do druhej polovice pracovného dňa.

Aké ponaučenie si z toho všetkého vziať?

Ľahká a vyvážená strava, bohatá na bielkoviny, je nielen zdravá, ale po jej konzumácii sa budeme cítiť ľahko, spokojne, plní energie a snáď aj optimizmu!

Zdroj foto: pixabay.com

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Pestrá a vyvážená strava počas chudnutiaPestrá a vyvážená strava počas chudnutia

Vyvážená a pestrá strava tvorí až 70 % úspechu pri redukcii nadváhy a obezity. Strava musí telu dodávať potrebnú energiu a živiny.

 

Na možnosť otehotnieť vplýva nadváha a inzulínová rezistenciaNa možnosť otehotnieť vplýva nadváha a inzulínová rezistencia

Priviesť na svet dieťa je najprirodzenejšou túžbou každej ženy. No každá je iná, rozhoduje vek i celkový stav zdravia či nadváha. 

 

Repkový olej je univerzálny. kde a prečo ho použiť?Repkový olej je univerzálny. Kde a prečo ho použiť?

Hlavnými pozitívami repkového oleja je ideálny pomer omega-3 a omega-6 tukov, obsah viacerých vitamínov, univerzálna chuť a vysoký bod zadymenia. 

Magazín
·
20.2.2017

Autor článku

biochemicka

Michaela Bebová

Štúdium tak krásneho odboru akým je biochémia mi umožnilo nahliadnuť do problematiky výživy z tej najzákladnejšej úrovne - z úrovne metabolizmu a najzákladnejších chemických procesov v našom tele. Výžive a zdravému životnému štýlu sa venujem už viac ako 10 rokov, spolupracujem na výživových seminároch a akciách, venujem sa publikačnej činnosti a poskytujem konzultácie v oblasti výživy a zdravého životného štýlu s individuálnym prístupom ku každému klientovi.

Prečítajte si aj

Nastavenie cookies