Marhuľové galettes
.jpg)
Všade navôkol je plno ovocia, ktoré je hriech nevyužiť.
Suroviny:
- 400 g celozrnnej špaldovej múky
- 200 g domáceho studeného masla
- štipku soli
- strúhanú kôru z bio citróna
- 100 g trstinového cukru (môžete použiť aj kokosový, ktorý má nižší glykemický index)
- 80 ml studenej vody
- 800-1000 g marhúľ
- 1-2 lyžice medu
- 1-2 lyžice domáceho masla
- čerstvý tymián
- orechy na posypanie
- mandľové lupienky
- 1 žĺtok
Predpríprava cesta:
Múku, citrónovú kôru, studené maslo, soľ a cukor spracujte na drobenku a pridajte studenú vodu. Vypracujte hladké cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte hodinku v chladničke.
Príprava:
Marhule vykôstkujte a rozpoľte. Na panvici rozohrejte lyžicu masla, pridajte lyžicu medu a hrsť čerstvého tymiánu. Do tejto zmesi pridajte marhule a prehrejte. Neduste domäkka. Dajte vychladiť. Z cesta vyvaľkajte kruhy tenké asi 5 mm (veľkosť si zvoľte sami). Kruhy vyvaľkajte na papieri na pečenie. Do stredu nasypte 2 lyžice mletých orechov. Na orechy dajte ovocie. Dbajte na to, aby ste mali okraje aspoň 5 cm. Okraje preložte cez seba tak, aby stred ostal voľný. Cesto natrite rozšľahaným žĺtkom a posypte lupienkami mandlí. Pečte 25-30 minút pri teplote 180 °C. Upečiete asi 8 galletiek.
Zdroj receptu: akosiuvaritzdravie.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Makový koláč s marhuľami bez múky
Marhuľovo-zázvorový koláč zo špaldovej múky s kokosovým cukrom