ZDRAVÉ RÝCHLOVKY > Magazín > Jahňacie stehno s bylinkovým pestom (stévia, mäta, šalvia)

Jahňacie stehno s bylinkovým pestom (stévia, mäta, šalvia)

Jahňacie stehno s bylinkovým pestom / stévia, mäta, šalvia/

Tento recept je jednoduchý, a predsa má sviatočný nádych. Môžete ho využiť pri oslavách i pre návštevy, kde ich prekvapíte  osviežujúcou chuťou pesta, alebo si urobte jednoducho hody ako ja dnes.

Potrebujeme:

  • jahňacie stehno do 2kg  (ja som použila úpravu so skrátenou kosťou)
  • 10 strúčikov cesnaku
  • 4 bobkové listy
  • 1 celý fenikel
  • 3 mrkvy
  • 4 kúsky z rapíkatého zeleru (sedano)
  • 1 veľká červená cibuľa
  • biele víno suché cca 2-3 dcl
  • Farebné korenie celé
  • Hrubozrnná soľ morská
  • Voda na podliatie

Na pesto:

  • 10 lístkov stévie
  • 5 lístkov šalvie
  • 10 lístkov mäty
  • 50 g feniklu (2-3 plátky)
  • 1 citrón
  • 1 lyžica  cédrových orieškov alebo neochutených pistácií
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej  5-6 lyžíc
  • 5 strúčikov cesnaku

Postup:

Jahňacie stehno umyjeme a narežeme v tukovej časti zopár zárezov, kde dáme cesnakové strúčiky. Do veľkého hlineného pekáča dáme na dno časť očistenej zeleniny vcelku, pridáme bobkový list a položíme naň jahňacie stehno. Po stranách dáme ešte zvyšnú zeleninu a podlejeme bielym vínom a vodou tak, aby vyčnievala iba malá časť mäsa s tukom. Povrch posypeme korením a jemne soľou. Prikryjeme  pokrievkou a pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňov Celzia asi 2 hodiny.V nádobe musí byť stále dostatočné množstvo tekutiny, aby sa chute premiešali. Pesto si pripravíme v mažiari, alebo tyčovým mixérom. Spolu vymixujeme bylinky, cesnak, fenikel, citrónovú šťavu, korenie olivový olej a cédrové orechy. Časť orechov alebo pistácií môžeme krátko nasucho orestovať vcelku a posypať nimi mäso. Ako prílohu jeme zeleninu, ktorú sme piekli (dusili) spolu s jahňacím stehnom… ja som použila romanesco na pare, čo je druh karfiolu s vysokým obsahom vitamínu C.

Odporúčame prečítať:

Bielkovinové diéty zažívajú svoj boom. Sú vhodné?

Čo jesť večer po cvičení?

 

Zdroj receptu: http://horecka.wordpress.com/2013/06/19/jahnacie-stehno-s-bylinkovym-pestom-stevia-mata-salvia/
Magazín
·
13.8.2014

Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

Prečítajte si aj

Nastavenie cookies