ZDRAVÉ RÝCHLOVKY > Magazín > Cícerový dal s okrou a punjabi masala

Cícerový dal s okrou a punjabi masala

Cícerový dal s okrou a punjabi masala

Toto vynikajúce jedlo s nádychom exotiky má veľa podôb.

Potrebujeme na 4 porcie:

  • 110 g červenej cibule
  • 40 g čerstvého očisteného zázvoru
  • 100 g červenej šošovice (prepláchnutej)
  • 400 g uvareného cíceru 
  • 140 g cherry paradajok
  • 3 dcl vody
  • 200 g mrazenej alebo čerstvej okry – okru dostanete mrazenú v orientálnych obchodoch
  • 800 g kokosovej dreni – mlieka  v plechovke (mala by obsahovať oba kokos a vodu)
  • polievková lyžica koreniacej zmesi punjabi masala
  • dve hrste koriandrovej vňati čerstvej
  • 8 až 10 ks karí listov sušených
  • 2 ks čerstvej citrónovej trávy
  • 6 strúčikov cesnaku nasekaného
  • 70 g ghee masla 
  • kávová lyžička rímskej rasce (podrvenej v mažiari)
  • kávová lyžička mletej kurkumy
  • pol kávovej lyžičky horčicových semienok drvených
  • pol kávovej lyžičky senovky gréckej
  • pol kávovej lyžičky čiernej rasce – nigella sativa
  • 3 ks chilli papričky alebo 2 podľa sily 
  • soľ

Postup:

Cícer namočíme na noc, zlejeme vodu a varíme v čistej vode domäkka cca dve hodiny s pridaním niekoľkých semienok rímskej rasce. Budeme potrebovať veľkú panvicu, na ktorej roztopíme polovicu ghee masla. Pridáme kurkumu, horčicové semienko, rímsku rascu, chilli, ohrejeme na nízkej teplote a pridáme cibuľu nakrájanú na kocky. Krátko orestujeme. Korenie musíte nachystať dopredu a hrniec strážiť, aby vám korenie nezhorelo. Do orestovanej cibule pridáme zázvor a cesnak, minútu restujeme a pridáme prepláchnutú červenú šošovicu. Podlejeme vodou a necháme vypariť. Keď je šošovica mierne povarená, pridáme kokosové mlieko, cícer, citrónovú trávu, karí listy a polovicu koriandrovej vňati. Varíme na miernom plameni cca 20 minút, dávame pozor, aby sa nevyparilo veľa tekutiny. Ak chceme mať viac šťavy, pridáme viac mlieka. Pred dovarením, cca 5 minút, posypeme čiernou rascou.

Medzitým si v druhej panvici orestujeme okru a paradajky nakrájané na štvrtiny. Na dno panvice dáme ghee, lyžicu punjabi masala, pridáme okru a zvýšime oheň. Po dvoch minútach do druhej polovice panvice pridáme paradajky. Korenie nám obalilo pekne okru, a paradajky pomaly púšťajú šťavu. Po 10-tich minútach vypneme a posolíme. Okra musí byť mäkšia a aromatická. Okru s paradajkami vsypeme do uvareného cíceru.  Premiešame, dekorujeme čerstvým koriandrom. Citrónovú trávu vyberieme. Podávame s čapátí plackami alebo ryžou.

Zdroj: horecka.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Grilovaný losos so zázvorovou omáčkou a šalátomGrilovaný losos so zázvorovou omáčkou a šalátom

Grilovaný losos so zázvorovou omáčkou a feniklovo-reďkovkovým šalátom.

 

Zemiakové halušky (gnocchi) bez lepkuZemiakové halušky so špenátom

Recept na zdravé zemiakové halušky so špenátom.

 

Mexické chilliMexické chilli

Ak vám nechutí hovädzie, môžete použiť aj morčacie mäso. 

Magazín
·
27.2.2017

Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

Prečítajte si aj

Nastavenie cookies