ZDRAVÉ RÝCHLOVKY > Magazín > Celozrnné jablkové pité s mandľovým maslom

Celozrnné jablkové pité s mandľovým maslom

Celozrnné jablkové pité s mandľovým maslom

Jablkové pité patrí medzi chutnú jesennú klasiku. 

Potrebujeme:

Cesto:

  • 130 g  celozrnnej ovsenej múky
  • 400 g hladkej špaldovej múky
  • 160 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
  • 60 g gaštanovej múky na posypanie pod jablká
  • 260 g kravského masla živočíšneho  82 %
  • 70 g mandľového masla
  • 80 g kokosového, alebo trstinového cukru
  • 80 g kyslej smotany
  • 2 vajíčka
  • 1 bezfosfátový prášok do pečiva 12 g

Plnka:

  • 750 g očistených nahrubo nastrúhaných jabÍk
  • 70 g trstinového, alebo kokosového cukru
  • 2 g mletej škorice
  • šťava z jedného citróna

Postup:

Ako pripraviť jablkové pitéJablká ošúpeme a nastrúhame nahrubo na struháku. Ihneď pokvapkáme citrónovou šťavou a premiešame, aby jablká neoxidovali. Pridáme mletú škoricu a premiešame.

Na drevenú dosku dáme múky, cukor a prášok do pečiva, vyklopíme do múky vajíčka, pridáme zmäknuté maslo, mandľové maslo a smotanu. Rukou zapracuvávame na doske suroviny cca 7-8 minút, až vznikne pružné a kompaktné cesto. Necháme chvíľu odpočívať.

Na veľký klasický plech do rúry dáme papier na pečenie. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a vyvaľkáme do výšky cca 0,5 cm. Cesto: prvý plát posypeme gaštanovou múkou. Nanesieme rovnomerne jablká, z ktorých jemne vytlačíme šťavu, aby sa cesto nepremočilo. Jablkovú vrstvu posypeme cukrom. Vyvaľkáme druhý plát a nanesieme na jablká. Pomáham si tak, že cesto naviniem opatrne na valček a prenesiem ho z dosky na plech. Vrchné cesto popicháme asi 15-krát vidličkou, aby nevznikli bubliny.

Koláč pečieme približne 25-30 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Koláč necháme vychladnúť a nakrájame. 

Zdroj receptu: Silvia Horecká

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Amarantový koláč s makom, slivkami a jablkamiAmarantový koláč s makom, slivkami a jablkami

Máte doma amarant a neviete, čo s ním? Skúste koláč. Potrebujete ovocie  mak. Navyše pri tomto dezerte vôbec neriešite cukor.

 

 

Jablkové čipsy s medom a škoricouJablkové čipsy s medom a škoricou

Na tejto maškrte si môžete pochutnávať napríklad pri sledovaní televízie. 

 

Jablkový perníkJablkový perník

Tento jednoduchý jesenný koláč  som pripravila ako alternatívu zeleninových a ovocných muffín, ktoré dávam deťom do školy na desiatu.

Magazín
·
23.11.2015

Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

Prečítajte si aj

Nastavenie cookies