Polenta zapekaná s ružičkovým kelom a hríbmi

Polenta je sýta kukuričná kaša, rozšírená hlavne v Taliansku a veľmi chutná, v kombinácii s kyslým mliekom. Upravuje sa na veľa spôsobov a výbornú chuť má aj s našou bryndzou a v kombinácii s opečenou cibuľkou. Využila som čerstvú donášku slovenskej zeleniny od ,,bedničkárov“, kde bol ružičkový kel a červená cibuľa. Hríby z vlastného zdroja z mrazničky.
Potrebujeme: (4 osoby)
- 300g polenty v bio kvalite kukuričnej drvenej zmesi
 - 15 hlavičiek ružičkového kelu
 - 2 červené cibule
 - 1 veľká červená paprika krájaná na pásiky
 - 1 malá lyžička kurkumy
 - 400g mrazených hríbov v sezóne čerstvých
 - olivový olej cca 1,5dcl
 - voda
 - korenie z mlynčeka
 - soľ
 - tymián
 - kumín mletý štipka
 - dressing
 - 150 ml hustého jogurtu bieleho v bio kvalite
 - 150 ml kyslého alebo acidofilného mlieka
 - 5-6 lístkov medvedieho cesnaku nasekať
 - soľ
 
Postup:
Ružičkový kel umyjeme, odstránime vrchné lístky a necháme odkvapkať. Na panvicu dáme olivový olej, kurkumu, kumín, orestujeme nakrájanú červenú cibuľu, pridáme na polovicu prekrojené hlavičky kelu, papriku, tymián, hríby a opečieme krátko za občasného miešania. V prípade potreby podlejeme troškou vody (mrazené hríby pustia vodu) a podusíme do 10 minút pod pokrievkou. Dochutíme soľou a korením. Medzitým si pripravíme polentu.
Do vriacej vody vysypeme polentu, osolíme a miešame cca 3 minúty, kým nezhustne na kašu. Pridáme lyžicu oleja a pomiešame. Polentu dáme na dno vymastenej (olivovým olejom) keramickej formy, na povrch rozložíme rovnomerne zeleninu a dáme zapiecť. Môžeme posypať aj strúhaním pecorinom. Zapečieme pri teplote 180 stupňov cca 20 minút. Podávame poliate dressingom, ktorý si pripravíme čerstvý počas zapekania z hore uvedených ingrediencií.
.jpg)

.jpg)