Jahňacie stehno s bylinkovým pestom (stévia, mäta, šalvia)

Tento recept je jednoduchý, a predsa má sviatočný nádych. Môžete ho využiť pri oslavách i pre návštevy, kde ich prekvapíte osviežujúcou chuťou pesta, alebo si urobte jednoducho hody ako ja dnes.
Potrebujeme:
- jahňacie stehno do 2kg (ja som použila úpravu so skrátenou kosťou)
 - 10 strúčikov cesnaku
 - 4 bobkové listy
 - 1 celý fenikel
 - 3 mrkvy
 - 4 kúsky z rapíkatého zeleru (sedano)
 - 1 veľká červená cibuľa
 - biele víno suché cca 2-3 dcl
 - Farebné korenie celé
 - Hrubozrnná soľ morská
 - Voda na podliatie
 
Na pesto:
- 10 lístkov stévie
 - 5 lístkov šalvie
 - 10 lístkov mäty
 - 50 g feniklu (2-3 plátky)
 - 1 citrón
 - 1 lyžica cédrových orieškov alebo neochutených pistácií
 - soľ
 - korenie
 - olivový olej 5-6 lyžíc
 - 5 strúčikov cesnaku
 
Postup:
Jahňacie stehno umyjeme a narežeme v tukovej časti zopár zárezov, kde dáme cesnakové strúčiky. Do veľkého hlineného pekáča dáme na dno časť očistenej zeleniny vcelku, pridáme bobkový list a položíme naň jahňacie stehno. Po stranách dáme ešte zvyšnú zeleninu a podlejeme bielym vínom a vodou tak, aby vyčnievala iba malá časť mäsa s tukom. Povrch posypeme korením a jemne soľou. Prikryjeme pokrievkou a pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňov Celzia asi 2 hodiny.V nádobe musí byť stále dostatočné množstvo tekutiny, aby sa chute premiešali. Pesto si pripravíme v mažiari, alebo tyčovým mixérom. Spolu vymixujeme bylinky, cesnak, fenikel, citrónovú šťavu, korenie olivový olej a cédrové orechy. Časť orechov alebo pistácií môžeme krátko nasucho orestovať vcelku a posypať nimi mäso. Ako prílohu jeme zeleninu, ktorú sme piekli (dusili) spolu s jahňacím stehnom… ja som použila romanesco na pare, čo je druh karfiolu s vysokým obsahom vitamínu C.
Odporúčame prečítať:
Bielkovinové diéty zažívajú svoj boom. Sú vhodné?
Čo jesť večer po cvičení?
.jpg)

.jpg)