ZDRAVÉ RÝCHLOVKY > Magazín > Fit recepty > Dezerty > Sladký chlebík s marcipánom a kurkumou z ovsenej a špaldovej múky

Sladký chlebík s marcipánom a kurkumou z ovsenej a špaldovej múky

Sladký chlebík s marcipánom a kurkumou z ovsenej a špaldovej múky

Výborný a jednoduchý sladký chlebík, ktorý mal byť pôvodne biskupský, zvládnu i začiatočníčky. Je bohatý na ingrediencie, miešala som múky tak, aby nechýbala lahodná chuť aj nutričná hodnota surovín.

Potrebujeme:

  • 350g špaldovej múky hladkej
  • 100g ovsenej celozrnnej múky
  • 50g kokosovej múky
  • 220g  kvalitného  tvarohu jasom použila domáci hrudkový
  • 150g zmes orechov /pekanové, para, lieskovce, vlašské/
  • 60g datlí
  • 75g nastrúhaného mandľového marcipánu / môžete dať aj viac podľa chuti /
  • 130g masla 82% živočíšneho roztopeného nie horúceho
  • 1dcl mlieka
  • 2 celé vajíčka
  • 1ks prášok do pečiva
  • 1 kávová  lyžička sódy bikarbóny
  • 1 kávová lyžička kurkumy mletej
  • 2 polievkové lyžice kokosového cukru alebo trstinového
  • štipka soli

Postup:

Zmiešajte vo veľkej miske múky s práškom do pečiva, kurkumou, sódou bikarbónou, cukrom a soľou. Pridajte tvaroh, maslo, vajíčka, mlieko a rukou vypracujte husté cesto. Pridajte marcipán, nasekané orechy a nakrájané ďatle na malé kúsky. Ešte raz dôkladne prepracujte rukou cesto cca 5 minút, aby sa spojili ingrediencie. Cesto dajte na pomúčenú dosku (použite špaldovú hladkú múku)  a vypracujte z cesta väčší valec, taký, aby sa vám zmestil do podlhovastej  formy na chlebík minimálne 30 cm dlhej. Vložte cesto do vymastenej formy a zľahka pomúčte povrch. Pečte v teplovzdušnej rúre 50 minút pri teplote 180stupňov Celzia. Po upečení ihneď vyklopte, najlepšie na drevenú dosku, a po vychladnutí krájajte ako chlebík.

Dezerty
·
21.3.2014

Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

Prečítajte si aj

Nastavenie cookies