Pohánkovo-ovsené medovníčky

Ako si doma upiecť zdravé, chutné a voňavé medovníčky? Tu je jedna z inšpirácií.
Suroviny:
- 200 g masla 82 % živočíšneho
 - 100 g ovsenej celozrnnej múky
 - 200 g pohánkovej hladkej múky
 - 300 g špaldovej hladkej múky
 - 130 g trstinového cukru
 - 150 g kvetového medu
 - 3 vajcia
 - 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
 - 1 malá lyžička škorice cassia
 - polovica malej lyžičky drvených klinčekov
 - na špičku noža mletého kardamonu
 - štipka muškátového oriešku a mletého badiánu
 
Postup:
Všetky suroviny (najprv múky, cukor a korenie) zmiešame rukou na husté kompaktné cesto. Ak sú vajíčka priveľké, pridáme trochu múky. Dobre vypracované cesto dáme na 3-4 hodiny do chladničky stuhnúť. Na pomúčenej doske, (pracovala som s pohánkovou múkou) vyvaľkáme polovicu dávky na plát cesta s výškou 0,4-0,5 cm. Vykrajujeme medovníčky rôznych tvarov, potrieme rozšľahaným vajíčkom, ozdobíme orieškom, slnečnicovými semienkami alebo aj kandizovaným ovocím podľa chuti. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 8-9 minút. Ak robíte hladké medovníky bez orieškov, môžete ich potrieť vajíčkom ihneď po dopečení. Z tejto dávky vyjde viac ako 100 ks menších medovníkov.
Zdroj receptu: Silvia Horecká
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Tieto pôvodom talianske sušienky sme obohatili o koreniny, ktoré sú spojené so zimou.
Blížia sa Vianoce, ktoré sú aj obdobím perníkov. Tieto sviatky si môžete pripraviť aj bezlepkovú verziu perníkov.
Jablkové čipsy s medom a škoricou
Na tejto maškrte si môžete pochutnávať napríklad pri sledovaní televízie.


(1).jpg)
(1).jpg)
(1).jpg)