Koláčiky z ovsenej a špaldovej múky s kozím tvarohom

Tieto koláčiky sú variáciou moravských koláčov, niečo podobné robievala ešte moja mama a ja som si ich po svojom upravila.
Potrebujeme:
Cesto:
- 160 g ovsenej celozrnnej múky
 - 150 g hladkej špaldovej celozrnnej múky
 - 200 g hladkej špaldovej múky + 30 g na pomúčenie dosky
 - 40 g kvasníc čerstvých
 - 80 g roztopeného živočíšneho masla
 - 70 g kokosového alebo trstinového cukru
 - 1 celé vajíčko
 - 2 dcl mlieka
 
Plnka:
- 400 g kozieho tvarohu alebo ricotty
 - 150 g lekváru (ja som použila čerstvý marhuľovo-rebarborový)
 
Posýpka:
- 80 g masla
 - cca 3 lyžice kokosového cukru
 - cca 3lyžice celozrnnej špaldovej múky hladkej
 - 1 kávová lyžička mletej škorice
 
Postup:
Všetky múky zmiešame spolu vo veľkej mise z kuchynského robota. Urobíme v strede jamku, pridáme troška cukru a vlažné mlieko, do ktorého rozdrobíme kvasnice. Dáme na teplé miesto na 20 minút, aby vznikol kvások. Potom pridáme ostatné prísady, cukor, vajíčko, zvyšné mlieko, roztopené maslo a necháme miesiť v kuchynskom robote. Cesto musí mať hustú a lepivú konzistenciu. Cesto necháme vykysnúť približne hodinu na teplom mieste. Na pomúčenej doske vytvarujeme 2 bochníky. Každý rozvaľkáme na výšku 8 mm. Vykrajujeme kolieska s priemerom asi 7 cm.V každom koliesku urobíme dnom menšieho pohára priehlbinku a do nej položíme premiešaný kozí tvaroh. Na tvaroh dáme pol malej lyžičky mierne tekutého lekváru a navrch koláča posýpku. Posýpku urobíme tak, že najprv zmiešame sypké ingrediencie a nakoniec prstami zapracujeme maslo, aby sa zmes drobila. Prípadne pridáme trocha múky, ak je zmes príliš lepivá. Koláčiky poukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie, v odstupoch asi 1 cm. Z tejto dávky vyjde približne 36 koláčikov. Pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňov Celzia asi 15 minút.
(1).jpg)
(1).jpg)
(1).jpg)